Правильні казки

На початку жовтня двотижневик католиків України "Католицькій вісник" випустив тематичне число, присвячене Opus Dei

На світі є стільки дивних слів і текстів, можна чудуватися. Ось, наприклад, узялась я "підтягнути" англійську, пішла читати найпростіше – казки. Читаю і дивуюся. Нелогічно, недоладно, і висновків правильних не зробиш, бо невідомо про що казкарям ішлося… У казці про трьох дочок короля О’Хари меншій дочці заважали повернути зачарованого коханого чоловіка. І намовляла королеву проти неї брудна й недоброзичлива прислуга-пташниця. Чого б то королеві слухати заздрісну невмиваку? А хто їх знає, що там у давніх казках з їхньою логікою…

А в нас бувають свої казки. З логікою, яка цілком нам зрозуміла: що можна пожертвувати себе і вмерти – але й воскреснути, і оживляти інших можна, при цьому не вимагаючи плати ні в оживлених, ні в якихось чарівних сил… І ніяка заздрісниця не порушить гармонії життя, якщо ти щоденно й щогодинно звіряєш його за думкою Спасителя, за натхненням Святого Духа, живеш жертовно й тому радісно… Щось таке можна було б написати про багаторічного речника Святого Престолу Хоакіна Наварро Валльса, який 50 років тому приєднався до Opus Dei .

Хіба ж це не справжня казка? Ба й навіть саме ім’я засновника звучить як пісня: Хосе Марія Ескріва де Балагер-і-Альбас! А він ще й став своє ім’я писати в одне слово: Хосемарія, підкреслюючи нерозлучність своїх покровителів. Нове ім’я. Нова казка. На старий сюжет, щоправда: "усього лише" бути живим християнином.

Осінньої пори, 2 жовтня 1928 року, майбутній святий Хосемарія Ескріва (до речі, правильний наголос – ЕскрівА) за натхненням з Неба заснував Божу Справу: організацію для тих, хто хоче ні в чому не віддалятися від Бога.

Але вся суть у тому, що коли підходити до Opus Dei з такою казковою міркою, то в кращому разі все закінчиться ввічливим "до побачення". У гіршому – черговим розчаруванням: я, мовляв, шукав Істину… а не знайшов.

І навряд чи вдасться знайти! Бо "Справа Божа" – це не казка. А дуже проста реальність. З однією поправкою: ПРАВИЛЬНА реальність. Яка не шукає Бога десь поза світами, оскільки знає, що Бог з нами . Не на Олімпах і не в нірванах. А де і як Його можна знайти – про це читайте в цьому числі газети. До речі, як і про те, що Opus Dei – зовсім не "страшна казка на ніч для дорослих". Не слухайте пліток заздрісних пташниць…

Ірина Єрмак, "Католицький Вісник", № 18 (495), 2010.