Відлуння слова

Проповідь священика Opus Dei на Євангеліє від Луки (Лк 17, 11-19)

Назустріч Ісусові виходять десятеро прокажених… десятеро нещасних… Насправді, ми всі – наче ці прокажені. Простуємо життям, сповнені недоліків, і завжди потребуємо Божої допомоги. Сьогодні Він знову каже: ідіть і покажіться священикам.

Через священиків у Таїнстві Сповіді Він очищує наші рани й омиває нашу нечистоту. Якщо ми віддалилися від Ісуса чи занедбали свої обов’язки – саме час стати перед Господом і сказати: Ісусе, Наставнику, змилуйся над нами!

Ісус вислуховує нас. Дає сили. Очищує. Оновлює. Лікує нас, як і тих прокажених. Проте нерідко після сповіді ми відходимо, не подякувавши, – так само, як ті прокажені. Ми звикли до цього таїнства, звикли, що Бог може пробачити нам будь-яку нашу провину, звикли, що Бог прощає нас, попри нашу гординю.

Господи, не дай нам звикнути до Твого милосердя! Чи ми дякуємо Господу після сповіді?

Часто люди, віра яких не знає Таїнства Покаяння, говорять про нього із захватом. Вони прагнуть його, прагнуть Господнього миру, очищення душі, але не мають для цього засобів… Захоплюються Таїнством, страждають, не маючи його, возносять хвалу Богові за дар, що його мають католики, які… забувають дякувати Богу.

"Озвавсь Ісус і каже: хіба не десять очистилось? Де ж дев’ять?"

Хай бринять у твоїй душі слова Господа: І не знайшовся між ними, щоб повернутись, Богові хвалу воздати, ніхто інший, окрім цього чужинця?

Ісусе, навчи нас цінувати сповідь! Навчи приступати до неї щотижня, звертатися до лікаря часто, навіть не маючи, дякувати Богу, тяжких хвороб – смертних гріхів! Ісусе, хай для інших християн ми станемо прикладом цінування Твого дару.

Нехай цього місяця багато наших друзів і родичів приступлять до цього таїнства радості й миру.

"Моя мати обіймала б мене навіть прокаженого. Вона цілувала б мої язви без жодного страху та вагань. А Пресвята Діва? Відчуваючи себе прокаженими, ми повинні взивати до Неї: Мамо! І заступництво нашої Матері стане поцілунком, що зцілить нас" (св.Хосемарія. Кузня, 190).

У кожній сповіді нас цілує Пресвята Діва!

 

о. Енріке БОНЕТ

"Католицький Вісник", № 18 (495), 2010.