Чотири поради Папи Франциска для молоді

У повідомленні щодо Всесвітнього Дня Молоді 2017 року Папа Франциск пропонує молодим людям чотири правила, які допоможуть їм наслідувати Марію і таким чином іти шляхом, «не лише пригадуючи минуле, але зі сміливістю крокувати сьогоденням і йти з надією в майбутнє».

По завершенні ВДМ у Кракові я оголосив місце та дату наступної зустрічі нашого паломництва, яка з Божою допомогою відбудеться в Панамі 2019 року. На цьому шляху нас супроводжуватиме Діва Марія, яку величають усі роди (Лк 1, 48). Наступна зупинка нашої подорожі нерозривно пов’язана з попередньою, зосередженою на блаженствах, але вона заохочує нас просуватися цим шляхом. Я бажаю, щоб ви, люба молодь, слідували шляхом «не тільки пригадуючи минуле, але зі сміливістю крокували сьогоденням і йшли з надією в майбутнє». Такою була поведінка молодої дівчини з Назарету, що виразно відображається в обраних темах на три наступні Дні Молоді. Цього року (2017) ми розмірковуватимемо над вірою Марії, коли вона промовила «Magnificat»: “Велике бо вчинив мені Всемогутній” (Лк 1, 49).

Як ми можемо перебувати в єдності, наслідуючи приклад Марії?

Про Марію написано, що вона зберігала все це, роздумуючи у своєму серці (Лк 2, 48). Ця проста дівчина з Назарету своїм прикладом навчає нас пам’ятати про події нашого життя, пов’язувати їх, складаючи в єдність компоненти, які, зведені разом, формують мозаїку. Як ми можемо більш конкретно втілити це в нашому житті? Даю вам деякі поради.

1. Іспит совісті

Завершуючи кожен день, ми можемо затриматися на декілька хвилин, аби пригадати гарні моменти дня та життєві виклики, те, що в нас вийшло добре, й також те, що нам не вдалося. Таким чином, перед Богом і перед самими собою, ми виявляємо вдячність, покаяння й довіру, записуючи їх у блокнот, і, якщо є потреба, можемо вести так званий духовний щоденник.

Монс. Хав’єр Ечеваррія у своєму пастирському листі на січень 2016 стверджував, що «іспит совісті – це пошук шляхів подолання наших недоліків, що є справжнім завданням любові».

2. Читання Слова Божого

Читаючи «Magnificat», ми помічаємо, як Марія володіла Словом Божим (...). Для того, щоб ви, люба молодь, також могли співати «Magnificat», що теж є вашою молитвою, і змогли перетворити ваше життя на дар для цілого людства, необхідно навчитися пов’язувати історичну традицію і молитву тих, хто був перед вами. І звідси випливає важливість пізнання Біблії, Слова Божого, щоденного читання його у зіставленні з власним життям, пояснюючи повсякденні події в світлі слова, сказаного у Святому Письмі.

3. Свята Меса і таїнство Cповіді

Марія навчає нас євхаристійного способу життя, що є дякувати, примножувати хвалу й не бути прив'язаними лише до проблем та труднощів. Таким чином, ваша участь у Святій Месі й у прийнятті таїнства примирення стануть для вас вершиною і точкою відліку – ваше життя оновлюватиметься кожного дня завдяки пробаченню, перетворюючись на постійне прославлення Всемогутнього.

4. Навчитися у бабусь і дідусів піклуванню про літніх людей

Ми бачили, що «Magnificat» виливається із серця Марії в момент, коли вона зустрічається зі своєю літньою родичкою Єлизаветою, яка своєю вірою, проникливим поглядом і словом допомагає Діві Марії краще зрозуміти величні дії Бога в її житті, довірену їй місію. Чи помічаєте ви те надзвичайне джерело багатства, що містить у собі зустріч молоді й людей похилого віку? Якого значення ви надаєте літнім людям, вашим дідусям і бабусям?

Ви, молоді, маєте силу; літні люди мають пам’ять і мудрість. Як Марія з Єлизаветою, звертайте погляд до стареньких, до бабусь та дідусів. Вони вам розкажуть речі, які заохотять ваш розум і зворушать серце.

*****

Люба молодь, довіряю материнському заступництву Пресвятої Діви Марії наш шлях до Панами, так само як і все, що пов'язано з підготовкою до найближчого Синоду єпископів.