Меса св. Хосемарії в Україні

Щорічно в червні в парафіях України відбуваються служби св. Хосемарії.

Щорічно в червні місяці, коли припадає день літургійного спомину св. Хосемарії (26 червня), в різних містах України відбуваються присвячені цьому богослужіння.

Цього року Служби Божі відбувалися:

18 червня, м. Київ, Протокатедральний храм св. Олександра. Св. Месу служили настоятель храму о. Олександр Гурський та регіональний вікарій Opus Dei в Росії о. Хосе Антоніо Сеновілья, який в цей день приїхав з Москви спеціально для участі у Службі Божій.

26 червня, м. Мерефа, Харківська обл., парафія Матері Божої Чудотворного Медальону. Месу служив о. Христофор Сохацький

Проповідь о. Хосе Антоніо Сеновілья

Святі — це чоловіки й жінки, які зуміли знайти Христа та побачити Його Обличчя, і які зараз на Небі радіють Його безмежній любові до людини.

Святі – це також дар людині. Вони близькі до нас, вони ходили землею там, де ходимо ми. В них були такі ж самі проблеми, як і в нас. І в цих проблемах вони спромоглися знайти шлях любові до Бога та до людини.

Святість багатолика. Серед святих є діти, які терпіли хвороби, навіть мучеництво, і вони пожертвували свої терпіння Богові з простотою дітей. Є святі, які майже все своє життя були далеко від Бога, але наприкінці свого земного шляху пережили зустріч з Христом, яка радикально змінила їхні життя. Вони зуміли єдиним лише словом сягнути Неба, як розбійник, що покаявся, який, за словами святого Хосемарії, здобув Серце Бога в мить своєї смерті на хресті.

Серед святих є здорові та хворі, бідні та багаті, одружені й ні, заміжні й вдови. Є монахи та священики, є лікарі й студенти, королі й прості робочі. Є українці, чехи, індійці, албанці, африканці, китайці, американці.

Є безліч невідомих святих. Це ті, хто отримавши дар віри, переживши зустріч з Христом, постановили йти за Ним, любити Його всім серцем своїм, всією думкою своєю та всією силою своєю. Є багато святих серед перших християн – ті, яких, мандруючи землею Палестини, зцілив Христос; ті, які слухаючи Апостолів в день П'ятидесятниці, прийняли хрещення; ті, які хрестилися, побачивши чуда, що Бог вчинив через перших християн.

Ми маємо наслідувати перших християн. Ми маємо наслідувати Павла, який був переслідувачем християн, а став апостолом. Ми маємо наслідувати Лідію, яка запросила апостолів Христа до свого дому. Ми маємо наслідувати Стефана, який віддав своє життя за Любов.

Є слова Ісуса, що дивують своєю радикальністю: хто не зі Мною, той проти мене. (Мт 12, 30) Бог йде назустріч кожній людині, говорить їй, що любить її, що людина вічна та може знайти щастя на землі й на небі, якщо вона обере дорогу любові, шлях віддання себе Богу та ближнім.

З цієї миті особистої зустрічі з Богом втілюються в життя слова «хто не зі Мною, той проти Мене». Перед безмежною любов'ю Божою до людини немає третього шляху: або ми з Богом, або ми проти Нього. Самовідданість Бога кожній людині така велика, що людина не може відповісти на неї інакше ніж полюбивши Його всім серцем своїм, всією душею своєю, всією силою своєю. Не відповісти в такий спосіб - на практиці означає відкинути Його.

Кожному з нас важливий приклад та допомога святих.

Той, хто покликаний йти за Ісусом, опікуючись знедоленими, може наслідувати живий приклад Матері Терези Калькутської, яка чинить добро у всьому світі через своїх дочок.

Той, хто покликаний наслідувати Ісуса священика, може брати приклад зі святого пастиря з Арсу Йоана Марії Віаннея чи святого священика Івана Павла ІІ.

Той, чиє покликання — стати місіонером, може наслідувати св. Франциска Ксаверія або св. Терезу Дитятка Ісуса, яка дуже близька нам.

А той, хто не знаходить покликання присвятити себе особливій справі, але живучи звичайним життям, в глибині серця відчуває, що Бог хоче від нього більшого... Що може робити така людина? Чи може знайти приклади святості для себе пересічний християнин, що працює в офісі, на заводі, вдома, в лікарні? Чи може знайти для себе приклади святості студент, домгосподарка, політик? Чи є приклади святості для безробітного?

Так, може, є! Ми говорили про перших християн. То були люди, як я і ти, але вони пережили зустріч з Христом чи Його учнями, і ця зустріч цілковито перемінила їхнє життя. Серед них були грішники, як Марія Магдалина, але всі вони зуміли упізнати Лик Господа та відповісти на Його любов.

Сьогодні, коли нам потрібно багато працювати, уділяти час родині, спілкуватися з людьми та будувати справедливіший світ, - в цей час важкої праці та щоденної боротьби Бог подає нам також приклад святого Хосемарії, який говорить нам: «Діти мої, ваша щоденна зустріч з Христом відбувається там, де є ваші бажання, ваша праця й ваша любов. Ми повинні шукати святості серед звичайних земних справ, у служінні Богові та всім людям. Вам здається: небо й земля зустрічаються на горизонті — насправді ж вони зустрічаються у ваших серцях, коли ви освячуєте своє повсякденне життя».

На небі в нас є дуже близький приклад – святий, який говорить тобі в своїх працях, як знайти Бога в роботі, у реалізації твоїх громадянських прав та обов'язків. Він розповідає тобі, що означає прагнути святості, ступаючи вулицями Києву влітку 2010 року. Святий Хосемарія може стати твоїм близьким другом. Він підкаже, що робити, щоб стати святим.

Вознесімо ж наші серця до Бога та помолимось за Папу та єпископів, щоб усі ми з щирим серцем прийняли ці приклади святості, щоб ми відчували відповідальність бути сіллю та світлом, щоб ми могли перед всім людством свідчити мир та єдність, про які ми просимо Бога кожного дня під час Святої Меси.

Бог благословив Україну особливою ласкою. Всім нам відомо, що в Серці Пречистої Діви, Україні належить особливе місце. Матір Божа, Цариця всіх святих, та, що близька Пресвятій Трійці, допоможе нам зрозуміти, що нам треба залишити все, щоб Бог міг цілковито царювати в серці кожного з нас.

Якщо усі ми – кожен з нас — щиро й щедро відповімо на Божу любов, мир зміниться одразу, й усім людям буде краще жити та працювати на цій землі.

Нам також треба стати святими. Бог очікує цього від кожного з нас. Марія, наша Матір, допоможе нам. Ми покладаємо на Неї наші надії.

Амінь!

Київ, 18 червня 2010