Проголошено героїчність чеснот Слуги Божої Монсеррат Ґрасес

Конґреґація у справах канонізації Святих проголосила 12 декретів про героїчність чеснот Слуг Божих; серед яких знаходиться декрет Слуги Божої Марії Монсеррат Ґрасес Ґарсії, іспанської мирянки з Opus Dei, яка померла у віці 18-ти років.

Дізнавшись про новину, отриману від Святого Престола, прелат Opus Dei, монсеньйор Хав’єр Ечеваррія сказав: «Я від усього серця вдячний Господу за цей крок у процесі беатифікації Монсе, дівчини з коротким життям, яке стало справжнім Божим подарунком для тих, хто знав її за життя, і тих, хто познайомився з нею пізніше».

Крім того, він зазначив, що Монсе Ґрасес «з раннього віку змогла відповісти на любов Божу в гущавині повсякденного життя і намагалася бути побожною, щедро піклуватися про ближніх, забуваючи про себе. Йшла за Господом, коли Він покликав її стати частиною Opus Dei, і шукала єдності з Ним у житті, подібному до того, що мають більшість жінок. Цю близькість із Господом вона зберегла й під час хвороби; рак кісток, від якого страждала Монсе, спричиняв страшні болі й призвів до її смерті. Вона намагалася виконувати свої обов’язки з любові до Бога та ближніх і привести якомога більше людей до Ісуса».

Наприкінці монсеньйор Ечеваррія відзначив: «Я маю надію, що приклад Монсе допоможе багатьом дівчатам і хлопцям замислитись над необхідністю щедрої віддачі себе Богові в подружжі, апостольському целібаті, чернечому житті або священстві».

Біографія

Монсеррат Ґрасес народилася в Барселоні 10 липня 1941 року в сім’ї ревних християн. Була другою із дев’яти дітей. У родинному колі вона набула такі риси характеру як радість, простота, щедрість, піклування про ближніх. Їй подобалось займатися спортом, слухати музику, танцювати народні танці, а також брати участь у театральних виставах.

Практикуючі християнські чесноти, передані їй батьками, вона зростала у внутрішньому житті. В 1955 році почала відвідувати центр Opus Dei, де отримувала духовну освіту.

В шістнадцять років Монсе почала відчувати, що Господь кличе її до цього шляху святості в Церкві. Розмірковуючи, молячись, і просячи поради, зрозуміла, що покликана Господом до освячення в щоденному житті, і згодом подала офіційне прохання про вступ до Opus Dei. Відтоді ще більш рішучо почала шукати святості. Її вирізняла гаряча любов до Христа, побожність, щире шанування Божої Матері, глибока покора та бажання служити людям. Монсе намагалася віднайти Божу волю в дрібницях повсякденності та у виконанні свого обов’язку старанної учениці. Змогла передати своїм рідним та друзям мир, який є плодом її близькості до Бога.

У червні 1958 року лікарі встановили їй діаґноз раку кісток лівої ноги. Героїчно жертвуючи Богові страждання, Монсеррат свідчила про Бога та здобувала для нього серця тих, хто її оточував, вливаючи в них притаману їй радість та доброзичливість.

Померла Монсеррат у Страсний Четвер, 26 березня 1959 р. Багато людей, які знаходилися поруч, засвідчили, що її життя було зразковим і героїчним. З того часу слава про її святість зростала.

Процес канонізації

Процес канонізації було відкрито в Барселоні. Розпочав його архиєпископ монсеньйор Ґреґоріо Касаус 19 грудня 1962 р., і завершився цей процес 26 березня 1968 р. під керівництвом нового архиєпископа монсеньйора Марсело Ґонсалеса Мартіна.

Протягом наступних років через введення нормативних реформ у процес канонізації, здійснених Павлом VI та Іваном Павлом ІІ, справа просувалася повільніше. Але слава про святість Монсе продовжувала зростати.

15 травня 1992 року Конґреґація у справах канонізації Святих визнала дієвість дієцезіального процесу. Однак цього ж року було прийнято рішення провести більш детальне дослідження її життя, що й було зроблено з метою накопичення матеріалу. Цей додатковий процес тривав у Барселоні з 10 червня по 28 жовтня 1993. 21 січня 1994 року Конґреґація у справах канонізації Святих визнала дієвим і цей другий процес.

21 листопада 1999 року було представлено Positio життя та чеснот слугині Божої. 10 червня 2015 року особливий Конґрес консультантів-теологів Конґреґації у справах канонізації Святих дали позитивну відповідь щодо героїчного втілення в життя чеснот Монсе Ґрасес, і 19 квітня 2016 року конґреґація кардиналів та єпископів визнала це.

У вівторок 26 квітня 2016 року Папа Франциск прийняв від кардинала Анжело Амато, префекта Конґреґації, детальний виклад етапів процесу, підтвердив та ухвалив рішення про публікацію декрету, яким було проголошено героїчність чеснот Слуги Божої Монсеррат Ґрасес