Рік 2009

Це був дивовижний рік...

Це був дивовижний рік... Якщо вимірювати людською міркою — нічого надто особливого не сталося, але з надприродного погляду — все інакше.

Наче рівень води під час повені поступово, але неухильно зростає, доки гребля починає хитатися й рипіти під тиском ріки, що вирує, готової до рішучого натиску, так само й в наших душах Святий Дух наполегливо рівняє стежки Господу. Ми усі подорослішали духовно за цей рік.

Січень. Розпал економічної кризи в Україні наприкінці минулого року залишив у суспільстві відчуття внутрішньої порожнечі. “Газова війна” небувалої тривалості. Операція “Литий свинець” в секторі Газа. Сильне відчуття, що щось у світі складається не дуже добре. Нас - лише троє в не дуже теплій квартирі. Ми майже не обговорюємо подальші плани, ми просто з надією зосереджуємося в молитві. 95

Лютий. Наша географія розширюється — до нас приєднався чоловік з Вінниці. Молоде видавництво з Івано-Франківську звертається з проханням дозволити видання El Camino українською мовою. Розпочато підготовку до нового, сучасного видання, адже попереднє, видане в Німеччині, датується 1974 роком.

Березень. Двоє нових друзів з Києву.

Травень. Перший візит до Києву о. Хосе Антоніо Сеновілья, регіонального вікарія Opus Dei в Росії. Він вражений Києвом, із дитячою захопленістю, але цілком дорослою рішучістю й блиском в очах говорить із кожним з нас про майбутнє, яке видається нам далеким — так воно несхоже на сьогоднішній день. Під час розмови з о. Хосе Антоніо не виникає жодної недовіри, жодного скептицизму — навпаки, у душі здіймається хвиля натхнення.

Червень. Усамітнення на Тернопільщині протягом трьох літніх днів, з 12 по 14 червня: сповідь, Свята Меса, поклоніння Святим Дарам, щоденна молитва Святого Розарію, духовна наука, яку проповідує священик, лекції на теми духовності Opus Dei, і, разом із тим, багатогодинні духовні роздуми. Візит жінок-нумераріїв Opus Dei з Москви до Києву, зустріч з українками, мандрівка містом, що супроводжувалася розмовами про св. Хосемарію та Opus Dei.

Серпень. Пожвавлюється український сайт: з'являється інформація про українські події та переклади цікавих матеріалів з сайтів Opus Dei з інших країн.

Жовтень. Перша проповідь о. Хосе Антоніо жінкам в київському храмі св. Миколая — ще один крок у поступі Opus Dei в Україні.

Листопад. Вперше не вистачило часу на всіх. Нові друзі, нові надії і п'ять годин, проведених о. Хосе Антоніо в сповідальні — запорука подальшого поступу.

Грудень. Черговий щомісячний візит до Києву - відтепер такі зустрічі триватимуть вдвічі довше: два дні замість одного. Часу для духовного керівництва має вистачити на всіх, але сподіваємось, що триватиме це недовго — і знов бракуватиме часу...