Зелене світло у сповідальні: простягнута рука

Прелат Opus Dei відповів на запитання агенції Zenit. Він вважає зелене світло у сповідальні, де чекає священик, «запрошенням до оновлення»

Чому Євхаристія є «центром і корінням» життя кожного християнина?

Помістити Євхаристію у центрі християнського життя означає зробити Ісуса серцем кожної своєї справи. Євхаристія закликає нас увійти в любов Пресвятої Трійці, єднає нас з Ісусом, а в Ньому з усією Церквою та усім людством.

Це те, чому постійно навчав св. Хосемарія: «дитино, якщо центром твоїх думок і сподівань є Дарохранительниця, які рясні плоди святості та апостольства це приносить!» Найвища відданість Бога людству явлена нам в Євхаристійному Ісусі, і ототожнюючи себе з Ним, ми отримуємо від Сина Божого таке ж саме прагнення віддавати себе й служити іншим.

Наскільки важливі Сповідь та Євхаристія для духа Opus Dei?

Для духу Opus Dei вони важливі так само, як і для цілої Церкви: разом з усіма християнами ми бажаємо бути людьми покути та Євхаристії, які часто приступають до сповіді та беруть участь в Святій Месі кожного дня.

Таїнство Примирення є глибоко поєднаним з Євхаристією. Сповідь передбачає свідомість власної гріховності та, водночас, впевненість у божественному милосерді. Ісус очищує нас своєю Кров’ю, пролитою на Хресті, щоб ми, християни, могли з більшою відданістю брати участь в жертві Голготи, що відновлюється кожного дня у Святій Месі.

Обидва Таїнства наповнюють душу радістю й миром. Достатньо згадати «доброго» розбійника, розіп’ятого поруч з Христом, який, відчувши поштовх визнати власні провини і покаявшись, увійшов у вічне спасіння. Я наполягаю: сповідь дуже важлива для християнського життя, вона є Таїнством радості, яке відкриває шлях до щастя й миру, якими наповнює нас Євхаристія.

Католицька Церква в Італії провела Національний Євхаристійний Конгрес. Що Ви можете порадити для більш інтенсивного прожиття й поширення Причастя та Сповіді?

"в Дарохранительниці міститься Твердиня, найнадійніший притулок від страху та неспокою"

Церква завжди навчає нас, що в Дарохранительниці міститься Твердиня, найнадійніший притулок від страху та неспокою. Але того, щоб лише ми самі шукали Господа та зустрічалися з Ним в Євхаристії, замало; ми маємо також «заразити» нашим прикладом багатьох інших, щоб і вони побачили та відкрили цю дружбу.

Духовне причастя дуже добре допомагає підготуватись до таїнства Євхаристії. Щоб бути чоловіками й жінками, свідомими свого богосинівства, ми повинні відвідувати Христа якомога частіше, приймаючи Його, по можливості, щодня.

Щодо Таїнства Покаяння, мені здається особливо важливою наявність великої кількості священиків, готових вислуховувати сповіді: присутність сповідника, «зелене світло» у сповідальні, є запрошенням до оновлення. Саме це мав на увазі Бенедикт XVI у своїй недавній промові до учасників початкового курсу Апостольської Пенитенціарії: «наслідуємо приклад великих святих нашої історії, від Йоана Марії Віаннея до Джованні Боско, від св. Хосемарії Ескріва до св. Піо з П’єтрельчини, св. Джузеппе Кафассо (Giuseppe Cafasso) або св. Леопольда Мандіча (Leopoldo Mandić)»

  

Примітка. За традицією у сповідальні роблять два світильники: зелений, який показує, що священик готовий сповідати, та інший, червоний, який показує, що хтось у цей час сповідається, і треба зачекати. Зелене світло в сповідальні показує, що Бог запрошує тебе до сповіді.